Brouwerij Holevoort

Eigen hop, gerst en water

Het begon allemaal onder het genot van een biertje. Een goed idee werd geboren: de ontwikkeling van een eigen hopveld. In 2017 werd begonnen met de aanleg van het hopveld aan de Hollevoort in Bakel. Het veld bestaat uit hoge rijen palen die verbonden zijn met draden waarlangs de hop omhoog klimt.

Hop is een van de snelst groeiende planten en kan in een seizoen een hoogte van acht meter bereiken. Alleen de vrouwelijke planten worden door ons gebruikt voor de teelt. Als de planten bevrucht worden, bevatten de bloemen teveel vetten waardoor er geen mooie schuimkraag op het bier komt.

Verscheidenheid aan hopsoorten

Op biologische wijze worden op het hopveld aan de Hollevoort nu vijf soorten hop verbouwd: Taurus, Comet, Cascade, Tradition en Perle. Elk ras heeft zijn eigen specifieke smaak. De lupuline uit hop geeft bier een bittere smaak en dient als conserveermiddel.

De hop wordt voor een klein gedeelte gebruikt voor de eigen Holevoort bieren. Daarnaast wordt de hop verkocht, zowel aan particulieren als aan bedrijven. Voor meer info neem contact met ons op.

Neem contact op

De hopoogst

Het eerste jaar werd de oogst helemaal handmatig gedaan. Alle hopbellen een voor een van de takken verwijderen. Een hels karwei. Na die oogst is er een hopplukmachine aangeschaft waardoor de oogst een stuk eenvoudiger werd.

Hopscheuten

Een nieuwe toepassing voor de hopteelt zijn hopscheuten. De scheuten, worden gestoken op het ogenblik dat ze nog onder de grond zitten, en worden vooral in Belgiƫ beschouwd als een delicatesse.

Brouwgerstveld

Naast het hopveld is een eigen brouwgerstveld aangelegd. Na de oogst wordt de zomergerst naar de mouterij gebracht. Daar wordt de gerst ontkiemd en vervolgens gedroogd. Bij het ontkiemen ontstaan er enzymen die in het brouwproces belangrijk zijn omdat ze het zetmeel uit de gerst omzetten in suikers. De gerst is nu mout geworden en klaar om te worden gebruikt bij het brouwen van ons bier.

De bron

Om het bier echt lokaal te maken, is er in de zomer van 2017 een waterput geslagen. Gelegen aan de Peelrandbreuk, moest de put extra diep geslagen worden om het ijzerrijke wijstwater te omzeilen en bij het goede grondwater te komen.

Het eindproduct

Op deze manier zijn de belangrijkste ingrediƫnten van ons bier helemaal in eigen hand en van eigen land. Holevoort, met recht een lokaal gebrouwen biertje dus.

Onze bieren